LOGO_BLANC-01

Qui som?

Som una associació sense ànim de lucre formada per diferents dones relacionades amb el món de la mar, que busca donar visibilitat a les dones de mar de sectors tant diferents com la pesca, l’aqüicultura, la navegació, el submarinisme, la recerca marina, la natació a mar…

La Junta Directiva actual al 2022

  • Presidenta: Leidy Johanna AyaVega
  • Vicepresidenta: Flori Balagué Gil
  • Secretària: Olga Torres Sagués
  • Tresorera: Esperanza Callau Casanova
  • Vocal: Patricia Bros Pérez
  • Vocal: Marta Fortuny Samarra
  • Vocal: Maria Rosa Garcia Albiol
  • Vocal: Maria Rosa Sans Sans
  • Vocal: Marta Suriol Raventós

Coneix a les nostres sòcies!

Aquest apartat vol presentar-te a algunes de les sòcies de l’ACDM per a donar visibilitat als diferents perfils de sòcies que tenim:

La Leidy va nèixer a Colòmbia, però ha viscut a Deltebre la meitat de la seva vida. Actualment és la presidenta de l’Associació Catalana de les Dones de la Mar.
De formació és financista (aquí es coneix millor com a economista) però les finances és més l’estudi i l’anàlisi. Va començar la seva vida laboral treballant en una constructora, en obra pública.
Des de fa uns anys la seva trajectòria laboral està lligada a la seva pròpia empresa, CORMAR peixos i mariscs (des de la seva constitució sent-ne part i creixent amb ella).
Està vinculada al sector aqüícola en la producció, procés i comercialització del musclo i l’ostra del Delta de l’Ebre.
Al seu temps lliure entra a la badia amb la seva filla, s’asseuen a les muscleres a veure alguna posta de sol o algun capvespre, i  berenen o esmorzen allà. Un luxe!
Desitja que el compromís per unir-nos i compartir vivències personals i professionals ens segueixin enriquint i enfortint.
Sentia que no encaixava i que no seria capaç de representar les dones del sector a través de l’associació, però per sort ha guanyat confiança i està disposada a lluitar pel nostre lloc sense importar en què et dediques dins del sector, sense cap distinció.

Leidy Johanna Aya Vega

Segueix-la a Instagram @leidyjohan100 i a @mariscos_cormar

Irene Alvarez de Quevedo

Segueix-la a Instagram @irenealvarezdequevedo i a @opp87opeixblau

La Irene és biòloga de formació, i Doctora en Biodiversitat. Actualment és la gerent de l’Organització de Productors Pesquers Peix Blau de Catalunya (OPP87), formada per pescadors d’encerclament de la província de Girona i Barcelona. Puntualment, com a biòloga, també fa col·laboracions en projectes vinculats amb el sector pesquer i la conservació de la biodiversitat marina, així com activitats de divulgació i educació ambiental.
És nascuda a Girona, però la seva mare tenia família a Llançà, i els seus pares i avis van buscar casa a Colera ja abans de néixer ella, així que des de ben petita, amb les seves germanes ja va crear sense adonar-se’n un vincle molt fort amb el mar, sobretot amb el mar d’Amunt i tota la zona de l’Albera marítima i el Cap de Creus. El seu avi era un apassionat del mar, tenia totes les pel·lícules d’en Jacques Cousteau, i fou qui li va transmetre tota la seva passió i amor al mar.  Des de molt petita ja deia que volia ser biòloga, tot i que al principi també deia que volia ser pirata, i també sirena, sempre vivint aventures al mar.
És una persona activa i com a voluntària, és membre de l’Associació Som Mar de Llançà, és un dels membres impulsors del nou Rem Colera, i balla danses de la Polinèsia, lligades completament al mar i a la cultura de les illes del Pacífic.
Ens explica que li agrada tot del mar: “sentir que quan el mires, escoltes el so de les onades i sents la seva olor, ja se’t dibuixa un somriure als llavis; sentir joia i fascinació quan fas snorkel o immersió i quedes encisada per les espècies que vas observant i per la màgia de sentir que ets dins un altre món; sentir la seva brisa quan navegues i veus saltar dofins o peixos voladors; seure vora mar i sentir-te com a casa…”. Per a ella el gran blau és un amic, és qui uneix pobles, dóna de menjar a famílies, ofereix refugi als seus habitants, és font de salut, és vida, ho és tot.
Actualment treballa sobretot en el sector pesquer, i també el científic. Va començar a embarcar-se amb pescadors cap als anys 2002-2003 amb la dificultat que pel fet de ser dona et deien que si els hi portaves mala sort i no pescaven aquell dia, ja no et podries tornar a embarcar mai més amb ells (perquè deien que en general les dones portaven mala sort). Però sortosament sempre van pescar molt i van voler que hi tornés, i ja porta molts anys treballant d’una forma o altre amb el sector, però realment als inicis no va ser gens fàcil. És cert que ara ja tot ha evolucionat i canviat moltíssim, però actualment a la pesca hi ha encara poca representació de les dones, i cal fer més pinya i donar més empenta a les que volen fer sentir la seva veu. Creu que cal fer xarxa entre les dones dels diferents sectors vinculats al mar, o sigui que la creació d’entitats com aquesta associació crec que realment pot ajudar molt a treballar cap a un món amb més igualtat i equilibri per a tothom.
Va nèixer a Barcelona el 19 de gener de 1981 i s’ha criat a Barcelona. Va estudiar química, va fer el doctorat fora amb projectes Marie Curie per diferents llocs d’Europa, i ja va tornar cap a Barcelona de nou a fer un postdoc a la UPC en biotecnologia.
La Cristina és armadora des del 2001-2002 en què van fer la barca nova i va començar amb tasques administratives que podia fer a distància. Al 2012 va tornar a Barcelona i el seu pare, que s’acabava de jubilar d’anar a la mar, ja havia engegat el projecte Laplatjeta.net (fundada el 2006), i ella va iniciar les tasques divulgatives i la part de clients directes. És llavors que van començar a fer cistelles de peix, entregues, ensenyar el món de la pesca…El seu objectiu és fer arribar el peix de proximitat de la barca directe al consumidor a través de cistelles i potenciar el coneixement dels productes de la mar i la cultura de mar.
Com és un cul inquiet, en paral·lel dinamitza l’associació Cap A Mar que es va crear de forma complementària per unir gent i esforços. 
Abans de ser mare ella practicava surf i algo de kitesurf. Ara que és mare està molt amb el tema del paddlesurf i snorkel . Ens explica que va començar a bussejar però no ha trobat ni el temps ni les ganes de bussejar intensament.
Ella voldria que l’associació fos un punt de trobada per a dones que estimen la mar des de diferents punts de vista, i un punt de suport (uns ànims, una mà amiga per algú que està desubicada). També li agradaria que fos un espai per a compartir projectes no tant locals i fer projectes les unes amb les altres.
Articles sobre ella:
https://elpais.com/cat/2021/03/06/catalunya/1615052666_737965.html
https://www.elperiodico.com/es/entre-todos/20170912/cristina-caparros-vivimos-de-espaldas-a-nuestra-cultura-marinera-6281968 

Cristina Caparrós

Segueix-la a Instagram @laplatjeta i @capamarbcn

Flori Balagué

Segueix-la a Instagram @lart_de_lagulla

La Flori és nascuda a la Ràpita, on ha viscut sempre. Ve de família de pescadors i és neta, filla, germana, dona i mare de pescadors. Els seus avis materns es dedicaven a les arts menors (tresmall i palangre) i els seus avis paterns a la pesca de l’arrossegament (el seu pare tota la vida, primer amb el seu pare i el seu germà, i després amb els germans de la Flori…han tingut sempre embarcacions pròpies).
Quan tenia 15 anys el seu pare li va dir que podria aprendre a remendar per a reparar els arts de pesca de casa i així ho va fer. Actualment porta 32 anys exercint de remendadora, primer amb l’empresa Germans Cartes Peteres, i actualment està amb l’empresa Xarxes Comí on reparen i confeccionen arts de pesca d’arrossegament.
Es va casar amb un pescador d’arrossegament amb embarcació pròpia, la qual van substituir per una de nova al 2006. Té 2 fills: el gran de 22 també va embarcar amb el seu pare i el seu tiet a la mar, i el petit de 18 anys estudia a l’ECNPC busseig professional hiperbàric. Ja veieu que també són homes de mar!
Té records de la seva infància d’anar al port a esperar veure com entrava a port la barca del seu pare. Després quan es va fer més gran anava sola, i ja quan sabia remendar anava a estones lliures o els caps de setmana a arreglar les xarxes de casa.
Com viu a un poble mariner, a la temporada d’estiu li agrada molt gaudir de la badia. A les seves estones lliures li agrada confeccionar artesanalment bosses de xarxa com a complement de moda.
A través de l’associació li agradaria visualitzar la feina de remendadora i poder obtenir totes una titulació o certificat professional i estar reconegudes al sector de la mar professional.
Desitja que l’associació creixi molt, amb més sòcies aportant el seu granet d’arena amb projectes i noves idees, per  apoder avançar en un món amb molts d’oficis diferents que exercim totes tant a la mateixa mar com a terra, però sempre vinculades a la mar.
La Pat Bros té 35 anys, va néixer a Colera però ara viu a la Garrotxa, i actualment és pescadora al Port de la Selva.
Ella és llicenciada en Activitat Física i de l’Esport, guia del Parc Natural del Cap de Creus i actualment combina les tasques de professora d’educació física i de pescadora.
Va començar treballant a la mar amb 16 anys com a instructora de windsurf. Des dels 17 fins als 25 va estar treballant de guia de caiac de mar al Cap de Creus i el riu Fluvià sobretot, i des dels 25 als 33 va estar en un centre de submarinisme d’un càmping a Colera treballant de guia d’snorkel, marinera i guia de rutes de caiac i paddle pel Cap de Creus. Des de llavors ja s’ha dedicat a la pesca artesanal amb l’embarcació San José. 
Al seu temps d’oci gaudeix de la mar sempre que pot ja que des dels 12 als 18 va practicar rem amb llagut (o muleta, com diuen a les terres dek sud), fins i tot en competició i al 2008 va fer la primera regata femenina de la Conxa a Donosti…tota una proesa! Sempre que pot fa activitats al mar, sola o en família. Aquest estiu per exemple ha fet una travessa de l’Ametlla de Mar fins a les Cases d’Alcanar amb caiac, ja que com bé diu la Pat, el mar és una teràpia per a ella.
El seu desig seria ampliar l’associació sent més sòcies,  així com que es pugui fer xarxa amb dones d’altres comunitats i de la Mediterrània. També voldria que no només sigui una entitat de dones vinculades al món de la pesca, sinó incloure científiques marines, submarinistes, i altres dones que tinguin relació i s’estimin la mar. Hem d’ajuntar-nos i fer pinya!

Pat Bros

Segueix-la a Instagram @patbrosp

Anna Masdeu

Segueix-la a Instagram @amasdeul

L’Anna va néixer a Calafell, es va criar a Barcelona però els caps de setmana els passava gaudint de la mar a Segur de Calafell on tenien un apartament i el negoci familiar. Es podria dir que va començar a nedar abans que a caminar…és tota una dona de mar des de ben petita!
És biòloga i tecnòloga d’aliments. Al llarg de la seva vida professional s’ha hagut de desplaçar per feina passant una bona temporada a Palamós on va nèixer el seu fill. Al 2017 fou seleccionada per ser la primera gerent del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava…tot un repte! Durant aquesta època és quan es va fundar l’ACDM impulsada des dels 2 grups d’acció local catalans, per tant, en forma part des dels inicis.
Posteriorment l’Anna va treballar amb una associació que defensa la pesca artesanal, sobretot amb pescadors de Balears, i va formar part dels nous comitès de cogestió pesquera que es van constituir a Catalunya. Per motius familiars ha apartat la seva carrera professional per a dedicar-se als negocis familiars, una empresa de supermercats amb peixateria, així que segueix mantenint el seu vincle amb la mar tot i que d’una altra forma.
El seu temps d’oci sempre està vinculat a la mar, ja sigui passejant per la platja, remant, fent paddle-surf, natació en aigües obertes, immersió lleugera o submarinisme. Des de primera hora del matí que es passa el dia en remull sempre que pot!
Ha viscut l’associació des dels seus inicis i li agradaria que augmentés el número de sòcies per a poder plantejar-nos cercar finançament per a fer nous projectes a través dels quals donar més visibilitat a les dones fent que trobem un forat en aquest món tradicionalment masculí com és la mar.